Hjem Nyheder Portfolio Natur Portrætter Artikler Links Biografi Kontakt

Nikon Nikkor 50mm f/1.2 AI-S

Indledning

Købet af min Nikon 50mm f/1.2 er uden tvivl det mest impulsive jeg har gjort, men alligevel en af de handler jeg mindst fortryder. I sidste ende købte jeg dette lysstærke objektiv på grund af de seje farver på blænderingen, og fordi det gamledags design tiltalte mig. I Danmark har objektivet ikke været til salg som ny siden 2010, så mit eksemplar er købt brugt for 3.700kr i perfekt stand med mig som dets tredje ejer. Ikke desto mindre produceres objektivet stadig, hvorfor det fra USA kan importeres for omkring 5.300kr (inklusiv told, moms og fragt).

Alene det faktum at objektivet er Nikons mest lysstærke med en maksimal blændeåbning på f/1.2 gør objektivet interessant til eksperimenterende fotografering med ekstrem lille dybdeskarphed. En kuriositet, der utvivlsomt fortjener denne omtale. Udover dette objektiv har Nikon lavet to kommercielle objektiver med F-bajonet med samme maksimale blænde. Det er de to objektiver Nikkor 55mm f/1.2 og Noct-Nikkor 58mm f/1.2, der begge er uden autofokus. 55mm'eren blev sat i produktion i 1967 indtil Nikon stoppede produktionen ved lanceringen af 50mm f/1.2. Af de tre 50mm'ere går 58mm'eren for at være den skarpeste. Objektivet er konstrueret med et asfærisk linseelement, der reducerer abberationer ved brug af den maksimale blænde. Produktionen af objektivet varede fra 1970'erne til 1997 og idag sælges objektivet brugt på Ebay for omkring 15.000kr.Nikon 50mm f/1.2 AI-S


Nikon 50mm f/1.2 AI-S ved f/1.2

Specifikationer


Brændvidde 50mm
Monteringstype F-bajonet
Blændetrin f/1.2, f/1.4*, f/2.0, f/2.8, f/4.0, f/5.6, f/8.0, f/11, f/16
Kompabilitet FX, DX og 35mm film
Dimensioner 68.6x48.3mm (diameter x længde)
Vægt 359g
Filter størrelse 52mm
Fokus Manuelt
Glaselementer 7 elementer i 6 grupper
Blændeblade 9
Minimums fokusafstand 0.5m
Mindst mulige rammer 24x36cm
Produktionsår 1981-2010
Tilgængelighed Brugt
Pris 3000kr-4000kr

*Bemærk at blænde f/1.4 ikke angives på objektivets blændering.


Testbilleder

Her en undersøgelse af objektivets vignettering (med FX). I mit eksperiment er der kun tilnærmelsesvis benyttet koherent lys, hvilket har gjort testresultaterne mindre præcise end ønsket. Lyset er ikke fuldstændig ensartet, hvilket fremgår af, at billedernes øveste del er lysere end den nedre. Dog giver billederne et indtryk at vignetteringen for objektivets største blændeåbninger. For højere blændetal end f/2.8 er vignettering ikke synlig.f/1.2


f/1.4


f/2.0


f/2.8

Ovenstående billeder er konverteret til 256-bit billeder i gråtoner. De er derudover modificeret, så billedernes lyseste pixel har den højeste mulige lysintensitet. Nedenstående graf illustrerer lysintensitetens fordeling over billedefladen for forskellige blænder.Lysintensiteten aftager væk fra centrum.
Blå f/1.2, grøn f/1.4, rød f/2.0 og gul f/2.8.

General vurdering

Objektivet er produceret til analoge kameraer og virker derfor til både FX og DX kameraer. Jeg har brugt objektivet på mit Nikon D3s. Nikons topmodeller kan registrere ældre objektivers blænder ved at tilføje objektivet i "Non-CPU lens data" under menuen "Setup". Objektivets blæde vil dernæst vises på kameraet og dens værdi indskrives i billedfilens metadata. Dog kræves der, at al justering af blænden skal foretages manuelt på objektivet. Det skal samtidig bemærkes, at kameraets lysmåler ikke påvirkes, hvorfor blænde- og lukketidsprioriterede eksponeringsindstillinger virker som vanligt.

Objektivet har ikke autofokus, hvorfor ethvert foto skal fokuseres manuelt. Objektivet er derfor designet til at have et præcist manuelt fokus, med en behagelig fokusring på omtrent 1.3cm i bredden. Ved fokusering fra den minimale fokusafstand til uendelig bevæger fronten sig omkring 0.9cm, hvilket dog ikke er generende som det sommetider kan være, når man benytter gamle makroobjektiver. Dette skyldes den længere afstand til motivet.

Fokallængden med den minimale fokusafstand på 0.5m giver det mindst mulige billedfelt på 24x36cm. Jeg har erfaret, at dette netop svarer til et portræt et lille barn. Jeg har endnu ikke oplevet, at den minimale fokusafstand har været hæmmende i en situation, hvor 50mm'eren er det mest passende objektiv til opgaven.

En af hovedårsagerne til at objektivet er så velegnet til portrætfotografering skyldes den smukke bokeh. De fleste nuværende objektiver har en 5-7 bladet blænde alt imens dette har 9 blade, hvilket giver en næsten cirkulær blænde med en smuk uskarphedscirkel.Nikon 50mm f/1.2 AI-S


Blændens 9 blade


Da det ikke er muligt at finde MTF-diagrammer produceret af Nikon, kan jeg ikke udtale mig præcist om objektivets skarphed til forskellige blænder. Jeg kan dog henvise til de to links nederst på denne side, der peger på en manglende skarphed ved brug af blænde f/1.2 i forhold til større blændetal, der især er synlig i billedets hjørner.

Jeg bruger kun den maksimale blænde f/1.2 i situationer, hvor der enten skal være minimal skarphed eller hvor lyset er virkelig dårligt. Især i kanterne mangler skarphed. Dette er selvfølgelig ikke et problem, hvis hovedmotivet i fokus befinder sig i billedfeltets centrum, men det er eksempelvis problematisk at bruge f/1.2 ved landskabsfotografering, hvor hele billedfeltet ønskes skarpt. Til portrætter er skarpheden ved f/2.0 så god, at jeg stort set altid benytter denne blænde. Bokehen giver en ensartet og rolig baggrund og samtidig opnås en god skarphed.

Øvrige objektiver

Nikon har på nuværende tidspunkt to 50mm'ere i produktion med en maksimal blænde på f/1.4 og f/1.8 til henholdsvis 2500kr og 1800kr. Jeg har aldrig skudt med nogle af dem, men kvalitetsmæssigt giver de samme billeder som f/1.2'eren med blænder over f/2.0. Ved f/2.0 skulle f/1.2'eren tegne en anelse skarpere. Det skal desuden nævnes, at f/1.2'eren ikke kan indstilles til f/1.8, imens dette er tilfældet for f/1.4'eren. Derudover har de nye modeller autofokus, hvilket må siges at være en fordel ved fotografering af bevægelige motiver. Netop dette volder mig stadig store problemer. Løsningen bliver oftest at blænde op for at få en rimelig skarphed, men derved mister objektivet sin fordel af at være lysstærk. Afslutningsvis skal det nævnes at de to objektiver har mindre maksimale blænder og derfor har en mindre diameter. De er ydermere lavet af plastic, hvormed der opnås en vægtforskel på henholdsvis 129g og 203g til f/1.2'erens solide aluminiumsdesign.

Konklusion

Ønsker du aldrig at misse et portræt eller en spændende situation som manuelt fokus ikke kan fange? Ønsker du lette og billige objektiver med høj ydeevne? Så tag til en hvilken som helst Nikonforretning og få fat i en f/1.4 eller f/1.8.

Personligt vil jeg dog foretrække f/1.2'eren. Designet, den behagelige fokusring, den manuelle stryring af blænden og en sublim skarphed gør det til min favorit portrætobjektiver. Desuden er det for mig en glæde, at skyde med manuelt med f/2.0. Det bliver i sig selv en udfordring at ramme plet og så må man blot acceptere, at der uundgåeligt kommer missere imellem de gode skud. Jeg indrømmer gerne, at min fortrolighed med dette objektiv uundgåeligt farver mit syn positivt ved sammenligning med Nikons øvrige 50mm'ere. Jeg kan dog garantere, at f/1.2'eren ikke skuffer, hvis man blot giver sig tid til at erfare dette objektivs potentiale.

Billedeksempel

Bemærk hvor præcist fokusplanet skal være førend øjet bliver skarpt. Pigens øjenbryn fremstår tydeligvis uskpart imens øjet er i fokus.

Nikon D3s, 1/500s, f/2.0, iso 400

Ubehandlet crop

For flere billedeksempler se eventuelt nedenstående gallerier. Alle billeder er taget med Nikon 50mm f/1.2.

Mere info